Veelgestelde Vragen Organisaties

Op deze pagina vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar!

Waar vind ik meer informatie over het opstellen van een vrijwilligersbeleid?

Hoewel niet verplicht, is het handig om een vrijwilligersbeleid op te stellen voor jouw organisatie. Hierin leg je onder andere vast hoe er met vrijwilligers binnen de organisatie wordt gewerkt. Dit geeft duidelijkheid aan vrijwilligers en beroepskrachten. De zelfevaluatie ‘Vrijwillige Inzet Goed Geregeld’ van de NOV kan hierbij ondersteunend zijn. Klik hier voor meer informatie.

 

Wat is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)?

Per 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Dit betekent dat taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid wettelijk moeten worden vastgelegd. Klik hier voor meer informatie.  

 

Zijn vrijwilligers verzekerd?

Ook tijdens vrijwilligerswerk kunnen ongelukken gebeuren of schade ontstaan. De gemeente Venlo heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Alle vrijwilligers in de gemeente Venlo zijn automatisch verzekerd. Klik hier voor meer informatie.

 

Ben ik als organisatie verplicht een vrijwilligersvergoeding of een andere onkostenvergoeding te betalen?

De vrijwilligersorganisatie waar de vrijwilliger werkzaam is betaalt de vrijwilligersvergoeding of een andere onkostenvergoeding. De organisatie is echter niet verplicht om een vergoeding te betalen. De vrijwilliger heeft dan ook geen recht op een vergoeding. Wel vinden veel vrijwilligersorganisaties het een principekwestie als de vrijwilligers zelf geen kosten voor het vrijwilligerswerk maken. Klik hier voor meer informatie.

 

Vanaf welke leeftijd mag iemand vrijwilligerswerk doen?

Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk. Dat houdt in dat jongeren onder de 16 jaar in principe geen vrijwilligerswerk mogen doen. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld in het kader van de Maatschappelijke Stage. Ook voor 16- en 17-jarigen zijn er een aantal voorwaarden. Er is geen wettelijke maximum leeftijdsgrens voor het doen van vrijwilligerswerk. Klik hier voor meer informatie.  

 

Moet ik vrijwilligers om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen?

Organisaties die werken met kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening en kwetsbare ouderen, kunnen aan de vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Deze kun je gratis aanvragen. Het is aan te raden om elke drie jaar aan een vrijwilliger een nieuwe VOG te vragen en hiervoor een duidelijk beleid te hanteren. Klik hier voor meer informatie.